Založ si blog

Koalícia a ústavná dilema

Na hodnotenie koalície ako takej, je možno ešte priskoro. K niektorým veciam sa však vyjadriť dá – veľmi pozitívne môžeme hodnotiť počínanie ministerky spravodlivosti, ktorá tvrdo (a veľmi úspešne!) od prvého dňa pracuje na očiste justície. Naopak, negatívne sa dá hodnotiť spôsob vedenia boja s pandémiou, najmä kvôli premiérovi. 


No a potom je tu osobitná kapitola. Boris Kollár. 


Boris Kollár je evidentne natoľko príťažlivý, že mu nedokázal odolať ani Igor Matovič, ktorý má s multioteckovými mamičkami jeden spoločný znak – závislosť od Kollára.  Pritom to tak nemuselo byť. Matovič si so svojim volebným výsledkom mohol vybrať štýl vládnutia – mohol to postaviť na racionálnej, poctivej a reformnej robote a majoritu kompetencií rozdeliť stranám SaS a Za Ľudí – oni by dreli, robili častokrát nepopulárne rozhodnutia a Matovič by bol ten “chrumkavý”. Druhá možnosť bola to, čo Matovič urobil – urobil z Kollára svojho najväčšieho spojenca, čím “strany rozumu” výrazne oslabil. 


Pomenujme to “ústavná dilema”. Zoberiete si do koalície bývalého veksláka, kamaráta mafiánov, promiskuitného “celebritného” nepolitika aby ste mali ústavnú väčšinu, alebo radšej túto drahú nevestu vynecháte zo svojich plánov a spoľahnete sa na tesnú nadpolovičnú väčšinu? 


Igor Matovič to uhral na ústavnú väčšinu, aj keď o to vôbec nešlo. Dôvody, prečo urobil z Kollára svojho consigliere sú dva: 


1.) Nebol si istý lojalitou svojich poslancov. Čo je pochopiteľné, keďže sa na kandidátku dalo dostať vďaka “rozhovoru na schodoch”, viď. výberový proces Romany Tabak. 


2.) Štýl politiky Sme rodina mu je najbližší. A toto je pravý dôvod, prečo je Kollár v koalícii a prečo má také silné slovo. Pretože je to rovnaký populista ako Matovič. 


No okrem toho je Boris Kollár aj ukážkový papaláš. A to môže zlomiť krk (ospravedlňujem sa za momentálnu nevhodnosť prirovnania) nie len jemu, ale aj celej koalícii. A Mgr.Boris má najlepší nábeh k osudu JUDr.Danka. 


To, či koalícia prežije, bude závisieť aj od toho, koľko Matovič Kollárovi dovolí. Zatiaľ to vyzerá, akoby Matovič v sebe všetku zlosť na Kollára dusil a vybíjal si to na Sulíkovi. Otázne je, dokedy to takto bude, keďže každým ďalším ústupkom si Boris Kollár dovoľuje viac a viac – v reči Borisa Kollára to znamená, že preráža hlbšie a hlbšie dno. 


Na to, že máme plnú politiku plagiátorov, som si bohužiaľ (aj keď veľmi nerád) už zvykol. Lenže na také zneužívanie moci a mrhanie silami zdravotníkov, aké predvádza predseda parlamentu, si zvyknúť nemienim. 


Len pre zhrnutie; 


1.) Boris Kollár sa počas zákazu vychádzania premáva s jednou zo svojich spoločníčok vo vládnej limuzíne. Bohužiaľ majú nehodu. Následne ho prevážajú z jednej nemocnice do druhej, vysvetlenie nechávame na fantázii čitateľa. 


2.) Počas pobytu v nemocnici sa u Kollára koná koaličná rada, lebo veď “všetky zvieratá sú si rovné, ale niektoré sú si rovnejšie”. 


3.) Následne sa Kollár dostáva do konfliktu so sestrami, ktoré nechceli spraviť ženám, striedajucím sa na (pardón, pri) Kollárovi čaj. 


4.) Potom otvorí svoje lyžiarske stredisko so slovami, že ho názor epidemiológov nezaujíma. Predseda parlamentu. Počas pandémie. 


Kebyže vymažeme text celého blogu a necháme iba bod č. 4.) – tak je to samo o sebe dostatočný dôvod na odstúpenie z funkcie. Ale to predsa papaláši nerobia. 

O geniálnom spasiteľovi

02.03.2021

Ako to dopadne, keď sa blázon stane predsedom vlády? Igor Matovič je azda najmenej kompetentný premiér, akého sme kedy mali. Premiérom byť nikdy nechcel a čuduj sa svete, ono to tak aj vyzerá. Zatiaľ čo sa všetky krajiny snažia bojovať s pandémiou vecne, na základe faktov a dát, na základe odporúčania vedcov a s “best-practices” odkukanými z [...]

Politika Matoviča (slová, obyčajné slová)

19.02.2021

Toto je rozprávanie o človeku, ktorý mohol povedať úplne všetko a o ľuďoch, ktorí mu na to naleteli. A že ich teda nebolo málo. Štvrtina voličov vložila nádej do rúk pseudostrany OĽANO. Žiaľ, zrejme Matoviča nesledovali počas jeho politickej kariéry dostatočne. Igor Matovič je definícia pojmu kecálek. Z úst vypustí hocičo, lebo v konečnom dôsledku, [...]

(Ne)viera alebo ako som sa stal ateistom

18.02.2021

Považujem sa za (pragmatického) kresťana a verím v Boha. Napriek tomu, som pri sčítaní obyvateľstva (sčítaj sa aj ty – https://www.scitanie.sk) pri položke náboženstvo zaklikol, že som ateista. Prečo? Pretože ak by som tým prispiel k tomu, že by nastala odluka cirkvi od štátu, tak budem šťastný. A pred svojim Bohom sa za to hanbiť veru nebudem. A pri [...]

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00, aktualizované: 08:19

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 08:13

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 43260x
Priemerná čítanosť článkov: 2884x

Autor blogu

Kategórie