Založ si blog

Kompetentnosť ĽSNS

Často premýšľam nad tým, ako je možné, že sa strana obdivujúca nedemokratické, autoritárske a fašistické režimy dostala demokraticky do parlamentu. Kde sme urobili chybu? 


Keď sa Marián Kotleba stal v roku 2013 županom Banskobystrického kraja, tak sa to pri troche snahy dalo pochopiť. Pravica bola roztrieštená, problémy v BBSK sa dlhodobo neriešili a Fico vyprovokoval voličov výrokom o vreci zemiakov. 


Keď sa to podarilo v Banskej Bystrici, prečo by to nevyšlo na celom Slovensku? Povedali si Kotlebovci a po 10 rokoch v politike sa prebojovali do parlamentu. Pochopiteľné? Už menej, vzhľadom na “prácu” Kotlebovcov na župe, ale budiž. Málokto sleduje župnú politiku. 


Ak volím ľudí, ktorí sú preukázateľní fašisti, rasisti, násilníci a kriminálnici, som taký istý? Určite nie. Avšak je odpoveď taká jednoznačná, aj keď ich volím opakovane? 


Poďme pekne po poriadku. Začnem tým, čo voliči ĽSNS neradi počúvajú, ale je to nutné pripomenúť. Úprimne, ani neviem, kde začať pri toľkých výkvetoch tejto ľudovej strany. 


Začnime Kotlebom. Človek, ktorý si už síce dáva pozor na jazyk, ale nikdy sa netajil obdivom k fašistickému Slovenskému štátu. Zvykol pochodovať v uniforme Hlinkovej gardy a na výročie SNP vešať čiernu zástavu, keďže ho považuje za puč. Zrejme netreba pripomínať, že mu momentálne hrozí väzenie za rozdávanie šekov s nacistickou symbolikou (nie za pomoc rodine, ako rád zvykne hovorievať). 


Totižto symboly títo ľudia obľubujú – čo iné im ostáva, keďže otvorené hlásenie sa k ideológii, ktorú vyznávajú, je na Slovensku trestným činom. 


Pokračujme Milanom Mazurekom. Mazurek je človek, ktorý spochybňuje holokaust. Robí to veľmi jemne, aby ho nemohol postihnúť rovnaký osud, ako jeho straníckeho predsedu, avšak viacerí si pamätáme na jeho status, kde tvrdí, že sa o Tretej ríši učíme samé klamstvá a “rozprávky o mydlách zo Židov”. Nehovoriac o jeho prízemnom vykrikovaní na moslimskú rodinu (s malými deťmi). Zo skupiny, ktorá na tú rodinu hádzala kamene. 


A mohli by sme pokračovať – Mizík, ktorému sa nepáči židovský pôvod oceneného človeka. Ďurica, ktorý hajluje na svojích konceroch. Jakubík, ktorý ma vytetovaný hákový kríž. Rogel, ktorý je frontman skupiny Juden Mord (=“Vraždenie Židov”). Magát, ktorý napísal, že “Holokaust je rozprávka”. Medvecký, ktorý napadol Dominikánca (kričal pritom “Zabite toho ne*ra”). A tak ďalej. 


Je zaujímavé sledovať, ako sa po týchto činoch Kotlebovci obhajujú. Tvária sa, že nevedia, čo hovoria, nevedia používať počítač, že tá osmička neznamená “H”, ale “Ď” a že oni vlastne symbolom nerozumejú. Hlavne, že pri ospevovaní Slovenského štátu sú v tejto symbolike mimoriadne zbehlí. 


V skratke, robia zo seba hlupákov, aby nevyzerali ako fašisti. Bohužiaľ, neúspešne. Vyzerajú ako hlúpi fašisti. 


Otázka je, či toto je to, čo chceme. Chceme, aby nám takíto ľudia vládli? Veď uznajte, že medzi touto zmesou ľudí asi ťažko nájdeme odborníkov na školstvo, zdravotníctvo, či financie. Aby som použil výraz, ktorý oni radi používajú – strana nekompetentných asociálov. Čo v nasledujúcej časti rád demonštrujem. 


V rokoch 2016-2020, kedy sa ĽSNS prvýkrát objavila v parlamente, podala neuveriteľné štyri (4) pozmeňovacie/doplňujúce návrhy zákonov. V priebehu 4 rokov. Pätnásti (15) poslanci. Najmenej zo všetkých strán. Obdivuhodný výkon. 


V súčasnom volebnom období sa však prekonali. Štrnásti (14) poslanci podali celkovo nula (0) pozmeňovacích/doplňovacích návrhov zákonov. Takto sa bojuje o lepšie Slovensko. 


Nezaostávajú ani v Európskom Parlamente. Poslanci Uhrík a Radačovský podali dokopy 2 pozmeňovacie návrhy. Pekná práca. Radačovský sa ešte aj stihol na facebooku pochváliť tým, ako nič v EP nerobí. Pre porovnanie, zvyšní slovenskí europoslanci ich dokopy podali 2187. 


Totižto, ono sa ťažko tie pozmeňovacie návrhy zákonov podávajú, keď si poslanci tie zákony zrejme ani nečítajú. Iba sa priživujú na nedostatočnom záujme Slovákov o veci verejné za peniaze z našich daní. 


Najnovšie ma pobavil návrh zákona, ktorý predložili poslanci ĽSNS. Chceli by napríklad zrušiť tieto trestné činy: 

  • Podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti (§424). 
  • Založenie, podpora a propagácia hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd (§421), 
  • Prejav sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd (§422), 
  • Výroba extrémistického materiálu (§422a), 
  • Rozširovanie extrémistického materiálu (§422b), 
  • Prechovávanie extrémistického materiálu(§422c), 
  • Popieranie a schvaľovanie holokaustu, zločinov politických režimov a zločinov proti ľudskosti (§422d), 
  • Hanobenie národa, rasy a presvedčenia, (§423), 


K tomuto asi netreba slová. 


Nekompetentnosť ĽSNS je krásne vidno aj na ich postoji k pandémii. Počas prvej vlny boli tichúčko ako kostolné myšky. Sedeli niekde zalezení v straníckom sídle (rozumej Kotlebovom dome) a čakali, čo bude. 


V druhej vlne sa ich postoj zmenil. Ľudia začali byť nahnevaní, čo oni museli využiť. Veď hnev ľudí je jediné, čo ich drží pri živote. A tak začali ochorenie Covid 19 zľahčovať, spochybňovať, vyzývať ľudí, aby nenosili rúška. Vymýšľať šialené konšpirácie o čipovaní, či znamení šelmy. Asi tej vodky s bromhexinom bolo príliš veľa. 


Je odporné, že tento postoj hlásajú aj naďalej, napriek tomu, že Covid viacerí z nich mali. Napriek tomu, že ich dvorný kňaz Miroslav Čajka na Covid zomrel. A napriek tomu, že ohrozujú zdravie a životy ľudí. 


To sú oni, dámy a páni. ĽSNS. Nekompetentnosť ako vyšitá. 

O geniálnom spasiteľovi

02.03.2021

Ako to dopadne, keď sa blázon stane predsedom vlády? Igor Matovič je azda najmenej kompetentný premiér, akého sme kedy mali. Premiérom byť nikdy nechcel a čuduj sa svete, ono to tak aj vyzerá. Zatiaľ čo sa všetky krajiny snažia bojovať s pandémiou vecne, na základe faktov a dát, na základe odporúčania vedcov a s “best-practices” odkukanými z [...]

Politika Matoviča (slová, obyčajné slová)

19.02.2021

Toto je rozprávanie o človeku, ktorý mohol povedať úplne všetko a o ľuďoch, ktorí mu na to naleteli. A že ich teda nebolo málo. Štvrtina voličov vložila nádej do rúk pseudostrany OĽANO. Žiaľ, zrejme Matoviča nesledovali počas jeho politickej kariéry dostatočne. Igor Matovič je definícia pojmu kecálek. Z úst vypustí hocičo, lebo v konečnom dôsledku, [...]

(Ne)viera alebo ako som sa stal ateistom

18.02.2021

Považujem sa za (pragmatického) kresťana a verím v Boha. Napriek tomu, som pri sčítaní obyvateľstva (sčítaj sa aj ty – https://www.scitanie.sk) pri položke náboženstvo zaklikol, že som ateista. Prečo? Pretože ak by som tým prispiel k tomu, že by nastala odluka cirkvi od štátu, tak budem šťastný. A pred svojim Bohom sa za to hanbiť veru nebudem. A pri [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 43264x
Priemerná čítanosť článkov: 2884x

Autor blogu

Kategórie