Založ si blog

Ako zacyklený premiér všetkých nasral

Nie je to tak dávno, čo Igor Matovič napísal jeden z ďalších detinských statusov, v ktorom meral úspešnosť dňa tým, koľko ľudí sa mu podarilo “nasrať”. 


Myslím, že premiér docielil, čo chcel – podarilo sa mu “nasrať” skoro celé Slovensko, čo sa aj odzrkadlilo na jeho preferenciách. Síce si nemyslím, že jeho volebných 25% vypovedalo niekedy o jeho reálnej podpore medzi voličmi, no pokles o 11% (potvrdený viacerými prieskumami) za necelý rok – to muselo “nasrať” aj jeho. Dokonca ani JUDr. kapitán Danko nezažil takýto raketový pád po bozkávaní výložiek. 


Možno si pamätáte na predvolebné video z dieľne Smeru – boli tam bábky vtedajších opozičných politikov, ktoré sa bili a spievalo sa tam “Matovič aj so Sulíkom ba aj s Trubanom…”. 


Toto video bolo podľa môjho názoru trápne a infantilné tak, ako celá smerácka kampaň. Keby som bol ich volič, tak sa cítim urazený, že majú o mne takú nízku mienku. Problém je v tom, že musím objektívne priznať, že to video bolo sčasti pravdivé. 


Jeden z hlavných argumentov Smeru počas predvolebného boja bolo, že nám nemôžu vládnuť tí druhí, pretože sú nezodpovedná zmena a budú sa hádať. 


V čom nemali pravdu: 

Vládna koalícia nie je nezodpovedná zmena (určite nie v porovnaní so Smerom a ich “reformnej” politike, či narábaniu s verejnými financiami) a ani sa jej predstavitelia až tak medzi sebou nehádajú.


V čom mali pravdu: 

Igor Matovič JE nezodpovedný politik a nezodpovedný premiér. A Igor Matovič JE ješitný, nevyzretý človek, ktorý vyhľadáva hádky a konflikty. Bohužiaľ, nepochopil, že kým ako opozičný “politik” to mal čiastočne v náplni práce, tak teraz jeho žabomyšie spory nikoho nezaujímajú. Dokonca ani Sulíka, ktorý má svoje muchy, no za ten stoický pokoj pri nestabilnom premiérovi si zaslúži obdiv. 


To, čo predvádza Matovič od približne polovice novembra je hanebné, smiešne, ponižujúce a trápne. Možno sme boli naivní, keď sme čo i len v kútiku duše dúfali, že aspoň to vystupovanie bude mať trochu na úrovni, keď už od štátnika má asi tak ďaleko, ako Kotleba od bojovníka za ľudské práva. 


Ale nie. Primitívne vyjadrenia sa striedajú s pubertálnymi statusmi (ospravedlňujem sa tínedžerom) a fotkami zeleninky, či kreslenými vtipmi. Je ako Eddie Murphy vo filme Trading Places, keď sa z asociála snažili urobiť človeka so správnymi spôsobmi. V Matovičovom prípade sa to nepodarilo a my sa za neho hanbíme. 


Poviem to veľmi jemne, ale Igor Matovič nie je v optimálnej psychickej kondícii a okrem toho, že naša krajina je v kríze, tak aj premiér prežíva krízu v svojej hlave. 


Zasekol sa. Premiér sa zasekol niekde medzi celoplošným testovaním, Sulíkom, facebookom a detským pieskoviskom. Dookola len sledujeme bláznive mumlanie o “idiotovi ministrovi hospodárstva”, ktorý neobstaral testy, alebo o “múdrosráčoch”, ktorí si dovolili upozorniť na nedostatky celoplošného testovania – ktoré mimochodom zďaleka nemalo taký úspech, ako to demagogicky ospevovali Matovič a Naď. 

(Poznámka: Napriek tomu súhlasím s testovaním v najviac zamorených regiónoch, viď. v tom čase Orava a Bardejov.)


Premiér sa evidentne cíti ako nedocenený génius, sám, nepochopený. Smutný pohľad. 


Zacyklil sa. Už mesiac opakuje, že sme tam, kde sme, kvôli tomu, že nebolo celoplošné testovanie. Už mesiac vyplakáva a ľutuje sa. Už mesiac hádže vinu na všetkých okolo seba. Pritom on je ten zodpovedný, on má najväčší podieľ viny na súčasnej situácii. 


Možno keby robil politiku poriadne, tak sa to nestane. Keby venoval viac času upokojovaniu spoločnosti, vystupovaniu ako morálna autorita a vládnutiu, tak by ľudia vládne nariadenia rešpektovali. Keby nesťahoval celú pozornosť na svoje mentálne výkyvy, tak by nezatieňoval a nedehonestoval dobrú prácu niektorých ministrov tejto vlády (áno, minimálne na 3 ministerstvách nastal výrazný posun k lepšiemu). A keby premiér do politiky priniesol viac, ako len povrchnosť a divadlo, tak nie je slovenská politika v takom stave, v akom je. 


Ale nie. On sa radšej bude naďalej znemožňovať na facebooku. 

O geniálnom spasiteľovi

02.03.2021

Ako to dopadne, keď sa blázon stane predsedom vlády? Igor Matovič je azda najmenej kompetentný premiér, akého sme kedy mali. Premiérom byť nikdy nechcel a čuduj sa svete, ono to tak aj vyzerá. Zatiaľ čo sa všetky krajiny snažia bojovať s pandémiou vecne, na základe faktov a dát, na základe odporúčania vedcov a s “best-practices” odkukanými z [...]

Politika Matoviča (slová, obyčajné slová)

19.02.2021

Toto je rozprávanie o človeku, ktorý mohol povedať úplne všetko a o ľuďoch, ktorí mu na to naleteli. A že ich teda nebolo málo. Štvrtina voličov vložila nádej do rúk pseudostrany OĽANO. Žiaľ, zrejme Matoviča nesledovali počas jeho politickej kariéry dostatočne. Igor Matovič je definícia pojmu kecálek. Z úst vypustí hocičo, lebo v konečnom dôsledku, [...]

(Ne)viera alebo ako som sa stal ateistom

18.02.2021

Považujem sa za (pragmatického) kresťana a verím v Boha. Napriek tomu, som pri sčítaní obyvateľstva (sčítaj sa aj ty – https://www.scitanie.sk) pri položke náboženstvo zaklikol, že som ateista. Prečo? Pretože ak by som tým prispiel k tomu, že by nastala odluka cirkvi od štátu, tak budem šťastný. A pred svojim Bohom sa za to hanbiť veru nebudem. A pri [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 43242x
Priemerná čítanosť článkov: 2883x

Autor blogu

Kategórie