Založ si blog

Prečo na Slovensku tak skoro #DobreNebude?

Duševne nespôsobilý premiér nie je jediný a už vôbec nie počiatočný problém Slovenska. Korene toho, prečo sme tam, kde sme, siahajú omnoho hlbšie. 


Slovenská republika (medzičasom oslavujúca svoje 28. narodeniny – áno, skoro nik si nespomenul) je pomerne mladá krajina. Slovenský národ je o niečo starší, no aj kvôli vplyvu Maďarska sme toho času boli skôr sedliaci, ako učenci. Možno preto sme si tak radi zvykli používať pojem “zdravý sedliacky rozum” ako (lepšiu) alternatívu k vzdelanosti. 


Pravda je krutá, ale príčinou tohto je komplex menejcennosti. Veď nehanbime sa to priznať – aj keď vtedajší vysokoškolský profesor T.G.Masaryk navštívil v roku 1887 centrum Slovenskej kultúry a vzdelanosti Martin, tak bol nemilo prekvapený zo všadeprítomného zápachu moču a alkoholu. Našťastie, bol to práve on, kto veľkým dielom prispel k tomu, že sme ako národ kultúrne a vzdelanostne vyrástli. To by so slovenskými intelektuálmi toho obdobia išlo asi ťažko. 


Zdravý sedliacky rozum naďalej na Slovensku prevládal a hľa, kam sme sa ním dostali. Stratili sme úctu k vede, k výskumu, k učenosti, ku vzdelaniu a k morálnym autoritám. 


Odborníci z Vysokej školy života majú erudovaný názor na všetko. A pritom nemusia. To je ten problém, prosím pamätajte – nemusíte mať názor na všetko. Majte názor na to, čomu aspoň trochu rozumiete. 


Lenže na Slovensku sú hokejoví tréneri so zdravým sedliackym rozumom, keď sa hrajú majstrovstvá. 


Sú tu epidemiológovia a infektológovia, keď vypukne svetová pandémia. Čo môžu vedieť medzinárodne uznávaní odborníci, absolventi výborných univerzít a držitelia ocenení? Čo o tom môže vedieť World Health Organization (WHO), veď je to iba svetová zdravotnícka organizácia! My predsa počúvame, čo nám povie Kotleba s rúškom pod nosom, vodkou a bromhexinom. 


Sú tu odborníci na geopolitiku. Niekto, kto v živote nevytiahne päty zo svojho okresu predsa vie presne, koľko “mrtvých duší” hlasovalo za Bidena v štáte Georgia! A prečo to vie? No predsa preto, lebo mu to povedal Harabin. 


A v neposlednom rade sú tu špecialisti na sprisahania a štátne prevraty. Pamätajte – o každom poctivom sprisahaní musí vedieť čo najviac ľudí. Inak by to nebolo sprisahanie. Tajný plán Georga Soroša, Billa Gatesa a ďalších bol odhalený len vďaka špičkovej, poctivej, investigatívnej práci slovenských dezinformačných médií. 


Takže čo je najväčší problém Slovenska? Nedostatok kritického myslenia. Podľa Media Literacy Index 2019 sa Slovensko nachádza na 22. mieste v rámci EÚ v schopnosti overovať si informácie a zdravo reagovať na fake news. Sme v jednom zhluku spolu s Maltou, Gréckom a Maďarskom. Toto nie je dobrá vizitka. Aké sú ďalšie zistenia z tohto prieskumu? 


1.) čím vyššia miera korupcie, tým nižšie poradie 

2.) čím vyššia nedôvera vo vedcov, tým nižšie poradie 

3.) čím vyššia nedôvera v novinárov, tým nižšie poradie 


Vďaka čomu sa na Slovensku šíria dezinformácie? Vďaka slobodným médiam. Napriek tomu tu budú niektorí hovoriť o cenzúre. Napriek tomu ma tu budú v komentároch hanlivo posielať do KSČ tí istí ľudia, ktorí volia a slepo zdieľajú bľaboty terajších komunistov. 


Aby som to už ukončil – náš najväčší problém je, že nedokážeme prekročiť svoj tieň “zdravého sedliackeho rozumu”. Lebo na to momentálne nemáme, alebo len nechceme mať. Až na to, že na zdravom sedliackom rozume nie je nič zlé. No to, čo tu máme my, je chorá, grobiánska myseľ. A to je problém. 

O geniálnom spasiteľovi

02.03.2021

Ako to dopadne, keď sa blázon stane predsedom vlády? Igor Matovič je azda najmenej kompetentný premiér, akého sme kedy mali. Premiérom byť nikdy nechcel a čuduj sa svete, ono to tak aj vyzerá. Zatiaľ čo sa všetky krajiny snažia bojovať s pandémiou vecne, na základe faktov a dát, na základe odporúčania vedcov a s “best-practices” odkukanými z [...]

Politika Matoviča (slová, obyčajné slová)

19.02.2021

Toto je rozprávanie o človeku, ktorý mohol povedať úplne všetko a o ľuďoch, ktorí mu na to naleteli. A že ich teda nebolo málo. Štvrtina voličov vložila nádej do rúk pseudostrany OĽANO. Žiaľ, zrejme Matoviča nesledovali počas jeho politickej kariéry dostatočne. Igor Matovič je definícia pojmu kecálek. Z úst vypustí hocičo, lebo v konečnom dôsledku, [...]

(Ne)viera alebo ako som sa stal ateistom

18.02.2021

Považujem sa za (pragmatického) kresťana a verím v Boha. Napriek tomu, som pri sčítaní obyvateľstva (sčítaj sa aj ty – https://www.scitanie.sk) pri položke náboženstvo zaklikol, že som ateista. Prečo? Pretože ak by som tým prispiel k tomu, že by nastala odluka cirkvi od štátu, tak budem šťastný. A pred svojim Bohom sa za to hanbiť veru nebudem. A pri [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 43228x
Priemerná čítanosť článkov: 2882x

Autor blogu

Kategórie