Založ si blog

Pár nesúvislých myšlienok o tejto vláde

Nuž, atómovú bombu na hnusobu sme napriek kritike múdrosráčov a kuvikov hodili nie raz, ale dvakrát, čo prinieslo zaslúžené ovocie. Po Portugalsku sme druhou “najlepšou” krajinou v počte úmrtí na milión obyvateľov za posledných 7 dní. 

(https://www.statista.com/statistics/1104709/coronavirus-deaths-worldwide-per-million-inhabitants/).


Je to vôbec možné? Veď celoplošný skríning mal zvrátiť hrozivo rastúcu krivku, aspoň tak to tvrdili poprední epidemiológovia Matovič s Naďom, ktorý sa nie tak dávno hádal v diskusii na TA3 s vedcami ohľadom témy, ktorá mu je asi tak vzdialená, ako Mazurekovi otázka ľudských práv a tolerancie. 


Možno kebyže namiesto toho počtu Ag testov radšej zvýšime kapacity na testovanie PCR testami, ktoré by sa sprístupnili širšej verejnosti (keďže 50-70€ za test je pre väčšinu priveľa), tak by bola situácia iná. No takto by mohol politikárčiť každý múdrosráč. 


Ale v zásade nemáme žiaden problém, pretože tento týždeň niektorí ľudia zverejnili graf, ktorým navonok reportujeme vývoj pandémie. A hádajte čo? Skríning zabral, krivka sa zázračne znížila! Viete, čo je jediný problém? Že dáta nevykresľujú skutočnosť. V čase, kedy sa krajina a vláda má opierať o správne vyhodnocovanie dát, ich ministerstvo zdravotníctva (ne)vedome(?) manipuluje. Škoda, pretože som si myslel, že Boh má naozaj úžasné plány so Slovenskom. Tak, ako to tvrdil Marek Krajči. 


Problém tejto vlády (respektíve jej predsedu) je, že všetko robí naoko. Dôležiejšia je forma, ako obsah. Dôležitejšie je PR, ako reálny prínos. Čo však čakať od človeka, ktorý jediné, čo celú svoju politickú kariéru robil, boli PR tlačovky? Áno, správne. Môžeme čakať nanajvýš PR tlačovky. Nekonečné tlačovky plné chaosu a krásnych názvov typu #SpoločnáZodpovednosť a podobne. 


(Btw, pre mňa je stále neuveriteľné, že toľko ľudí Matovičovi pred voľbami na toto naletelo. Ale treba to rešpektovať, o tom je demokracia. Bohužiaľ.) 


Vyššie spomínaný chaos je naozaj veľký problém. Pretože som presvedčený, že ak by táto vláda robila všetko úplne identicky a jediné, čo by zlepšila, by bola komunikácia, tak by situácia nebola tak zlá, aká je. Pretože v politike je častokrát jedno, čo reálne robíte a dôležité je, ako navonok vystupujete *(na túto vetu sa na záver blogu odkážem). A táto vláda navonok bohužiaľ vystupuje ako banda rozhádaných, nekompetentných amatérov. Aj keď v skutočnosti tak nekompetentní možno ani nie sú. 


Komunikácia je kľúčová. A keď tá zlyháva, tak ľudia neveria vláde. Neveria vláde, nedodržiavajú nariadenia a pandémiu prestávame zvládať. 


Imidžu vlády nepomohla ani Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá tento týždeň veľmi nešťastnou tlačovkou spôsobila ďaľšie koaličné iskrenie. Tlačovku nielenže veľmi zle načasovala, ale dokonca je aj reálna možnosť, že sa fakticky mýlila, čo potvrdila aj európska komisia. 


Keď sme pri stranách SaS a Za ľudí, tak mi nedá nespomenúť jednu vec. Tento týždeň som sa dočítal, že Richard Sulík dostal za úlohu zostaviť aplikáciu ekarantény. Wow. 


Nemáme náhodou ministerku informatizácie a digitalizácie? Prečo počas pandémie tak veľmi zlyhávame pri dátovej analýze? Prečo ešte stále po roku(!) neexistuje štátna covid aplikácia? A hlavne – prečo niečo také dostal za úlohu minister hospodárstva?! Je to osobná pomsta premiéra, ktorá už načisto zatienila jeho (už ajtak nie triezvy) úsudok? Zrejme áno. 


*Posledné slová tohto blogu. Viete, aký je najhlavnejší rozdiel medzi touto a minulou vládou? Súčasná vláda navonok pôsobí výrazne nekompetentnejšie. Tá minulá by možno rovnako (podľa môjho názoru aj viac) zlyhávala v boji s pandémiou, ale navonok by pôsobila suverénne. Terajší vládni predstavitelia ponúkajú neustále škriepky, detinské spory a politickú nevyzretosť. A to je to, čo si ľudia budú pamätať pri voľbách. Bohužiaľ…

O geniálnom spasiteľovi

02.03.2021

Ako to dopadne, keď sa blázon stane predsedom vlády? Igor Matovič je azda najmenej kompetentný premiér, akého sme kedy mali. Premiérom byť nikdy nechcel a čuduj sa svete, ono to tak aj vyzerá. Zatiaľ čo sa všetky krajiny snažia bojovať s pandémiou vecne, na základe faktov a dát, na základe odporúčania vedcov a s “best-practices” odkukanými z [...]

Politika Matoviča (slová, obyčajné slová)

19.02.2021

Toto je rozprávanie o človeku, ktorý mohol povedať úplne všetko a o ľuďoch, ktorí mu na to naleteli. A že ich teda nebolo málo. Štvrtina voličov vložila nádej do rúk pseudostrany OĽANO. Žiaľ, zrejme Matoviča nesledovali počas jeho politickej kariéry dostatočne. Igor Matovič je definícia pojmu kecálek. Z úst vypustí hocičo, lebo v konečnom dôsledku, [...]

(Ne)viera alebo ako som sa stal ateistom

18.02.2021

Považujem sa za (pragmatického) kresťana a verím v Boha. Napriek tomu, som pri sčítaní obyvateľstva (sčítaj sa aj ty – https://www.scitanie.sk) pri položke náboženstvo zaklikol, že som ateista. Prečo? Pretože ak by som tým prispiel k tomu, že by nastala odluka cirkvi od štátu, tak budem šťastný. A pred svojim Bohom sa za to hanbiť veru nebudem. A pri [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 43327x
Priemerná čítanosť článkov: 2888x

Autor blogu

Kategórie